Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα χωρίς γλουτένη

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα χωρίς γλουτένη

0

Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα-πραλίνα χωρίς γλουτένη, όνειρο. Θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας με μαστίχα και μαχλέπι!

Ίνες δεν μπορώ να σας υποσχεθώ γιατί για να δημιουργηθούν χρειάζονται αλεύρι σίτου δυνατό, δηλαδή αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη, το οποίο φυσικά εμείς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά γευστικά είναι ίδιο, εξαιρετικά αφράτο, μαλακό και πεντανόστιμο.

 

Δείτε εδώ συνταγή για σπιτική πραλίνα χωρίς γλουτένη

 

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 40 minutes
Course Γλυκά, πρωινό
Servings 2 τσουρέκια

Ingredients
  

Για την μαγιά

  • 50 γρ. νωπή μαγιά χωρίς γλουτένη
  • 200 γρ. νερό ζεστό, περίπου 40°C
  • 100 γρ. αλεύρι μείγμα για ψωμί χωρίς γλουτένη

Για το τσουρέκι

  • 600 γρ. αλεύρι μείγμα για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. αλεύρι φαρίνα χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. γάλα ζεστό, περίπου 40°C
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. ψύλλιο
  • 8 γρ. μαχλέπι
  • 8 γρ. μαστίχα
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 αυγό για το άλλειμα

Instructions
 

  • Ξεκινάμε με την προετοιμασία της μαγιάς.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το ζεστό νερό, μια κουταλιά από την ζάχαρη μας, τα 100γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά και να σχηματιστεί ένα αραιό κουρκούτι.
    Το αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν σε ένα μπολάκι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα μας, το αλάτι, το ψύλλιο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κάρδαμο.
  • Σε ένα μεγάλο μπόλ ενώνουμε τα μείγματα μας, τα άλευρα, την μαγιά, το γάλα με το βούτυρο-ζάχαρη και τα αυγά.
    Ανακατεύουμε και πλάθουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να σχηματιστεί ένα πολύ μαλακό ζυμάρι.
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπόλ με λίγο σπορέλαιο και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας.
    Σκεπάζουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
    Ένας εύκολος τρόπος να φουσκώσει η ζύμη μας είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 40-50°C, έπειτα κλείνουμε την θερμοκρασία και βάζουμε στον φούρνο τη ζύμη μας, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε συνέχεια τον φούρνο.
  • Επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή, για να μην κολλάει στα χέρια, θα την δουλέψουμε με λαδωμένα χέρια και επιφάνεια εργασίας.
    Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, την βάζουμε πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει με σπορέλαιο.
    Κάνουμε μερικά διπλώματα και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δυο μέρη.
  • Κάθε μέρος το χωρίζουμε σε τρία ίσα κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια.
    Παίρνουμε ένα μπαλάκι και με λαδωμένα χέρια το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα, απλώνουμε μια ποσότητα πραλίνα και κλείνουμε σε ρολό από την μια πλευρά στην άλλη, δημιουργώντας ένα μακρύ κορδόνι.
  • Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης μας.
  • Για κάθε τσουρέκι θα χρειαστούμε τρία κορδόνια, ώστε να τα πλέξουμε μεταξύ τους.
  • Επειδή η ζύμη μας είναι αρκετά μαλακή, σας προτείνω να βάλετε το κάθε τσουρέκι μέσα σε φόρμα, την οποία την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, ώστε να μην απλώσει κατά το ψήσιμο.
    Αφού βάλουμε το τσουρέκι μας στην φόρμα, σκεπάζουμε και βάζουμε το τσουρέκι μας σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με αυγό. Εγώ βάζω και μια κουταλιά γάλα μέσα στο αυγό για να μην πάρει πολύ γρήγορα χρώμα χωρίς να είναι ψημένο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα, για 40 λεπτά.

Video

Keyword πραλίνα, σοκολάτα, τσουρέκι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights