26 Απρ Πολύ εύκολη συνταγή για σπιτικό πηχτό γιαούρτι
Ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάξετε γνήσιο σπιτικό γιαούρτι πάρα…μα πάρα πολύ εύκολα!
Με αυτήν την συνταγή θα απολαμβάνεται φρέσκο και χωρίς συντηρητικά γνήσιο πηχτό γιαούρτι.
Με ένα μυστικό υλικό θα φτιάξετε γιαούρτι πραγματικά πηχτό που δεν θα τρέχει από το κουτάλι και θα απολαμβάνετε συνέχεια.
Το γιαούρτι από την φύση του δεν περιέχει γλουτένη και φτιάχνοντας το στο σπίτι μας εξασφαλίζουμε ότι δεν θα περιέχει και ίχνη γλουτένης.
Μπορείτε να το σερβίρετε για πρωινό με συνδυάζοντας το με gluten free προϊόντα, όπως δημητριακά και μπισκότα χωρίς γλουτένη, φρούτα, βρόμη χωρίς γλουτένη, μέλι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τις αγαπημένες σας συνταγές όπως είναι το τζατζίκι.
Για να φτιάξετε τζατζίκι, εφόσον θέλετε το γιαούρτι να είναι ακόμα πιο πηχτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε μια κουταλιά από το γιαούρτι και να το αφήσετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Θα παρατηρήσετε ότι μέσα στο δοχείο θα έχει δημιουργηθεί νερό, σαν αποστράγγιση, το αφαιρείτε και χρησιμοποιείτε το γιαούρτι για να φτιάξετε το τζατζίκι σας.
Δείτε εδώ συνταγή για σπιτικό τζατζίκι χωρίς ίχνη γλουτένης
Συνταγή για σπιτικό γιαούρτι
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 1 λίτρο γάλα της αρεσκίας σας πλήρες Εγώ χρησιμοποιώ αγελαδινό
- 1 κ.σ άμυλο καλαμποκιού (νισεστές) χωρίς γλουτένη
- 1 κ.σ. γιαούρτι πλήρες Αν χρησιμοποιήσετε γάλα αγελάδας τότε και το γιαούρτι πρέπει να είναι αγελαδινό
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το άμυλο καλαμποκιού και 5 κ.σ γάλα και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το άμυλο καλαμποκιού στο γάλα.
- Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα γάλα-άμυλο καλαμποκιού και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Μετά από 2 λεπτά βρασμού, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γάλα να πέσει η θερμοκρασία του. Η ιδανική θερμοκρασία που θέλουμε να έχει το γάλα είναι γύρω στους 45°C.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο κουζίνας για να ελέγξουμε την θερμοκρασία ή να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο εμπειρικό τρόπο, βάζοντας το μικρό μας δάχτυλο στο γάλα θα πρέπει να μετρήσουμε μέχρι το 20 και το δάχτυλο μας να ανέχεται την θερμοκρασία.
- Μόλις έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, αφαιρούμε την πέτσα που θα έχει δημιουργηθεί.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο από το γάλα. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί το γιαούρτι μέσα στο γάλα.
- Βάζουμε το διαλυμένο γιαούρτι μέσα το γάλα των 45°C και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού σε ένα δοχείο για να πήξει.
- Καλύπτουμε το δοχείο μας με ένα χαρτί κουζίνας.
- Προθερμένουμε τον φούρνο στους 100°C, τον σβήνουμε και τοποθετούμε μέσα στο δοχείο με το μείγμα γιαουρτιού και το αφήνουμε 4 ώρες ώστε να πήξει.
- Μετά από 4 ώρες θα δείτε ότι το γιαούρτι έχει πήξει.Τότε σκεπάζετε με ένα καπάκι ή με μεμβράνη κουζίνας το δοχείο και μεταφέρουμε το γιαούρτι μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το καταναλώσουμε.