06 Ιούλ Εύκολα pretzels χωρίς γλουτένη
Αυτά τα μαλακά pretzels χωρίς γλουτένη είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ: υπέροχα μαλακά και λαχταριστά, έχουν την κλασική, λαχταριστή γεύση πρέτσελ και είναι επίσης απίστευτα εύκολο να γίνουν!
Πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είναι χωρίς γλουτένη.
Δείτε εδώ συνταγή για κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη
Εύκολα pretzels χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 6 γρ. ξηρή μαγιά
- 20 γρ. ζάχαρη
- 320 ml. νερο ζεστό
- 12 γρ. psyllium husk
- 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
- 8 γρ. ξανθάνη
- 5 γρ. αλάτι
Μπάνιο με μαγειρική σόδα:
- 40 γρ. μαγειρική σόδα
- 600 γρ. νερό
Άλειμμα με αυγό και αλάτι
- χοντρό αλάτι
- 1 αυγό
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε 200 ml. ζεστό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το psyllium με 120 ml. ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σε 40 δευτερόλεπτα θα δημιουργηθεί ένα τζελ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ξανθάνη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το τζέλ psyllium και ζυμώνουμε με τον γάντζο. Μπορείτε να ζυμώσετε και με τα χέρια, η διαφορά είναι ότι το ζύμωμα με το μίξερ δίνει πιο απαλή ζύμη.
- Μόλις η ζύμη μας μαζευτεί στο γάντζο, είναι έτοιμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, χρειαζόμαστε αυτήν την υφή.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον ογκό της.
- Επειδη η ζύμη μας είναι μαλακή και κολλάει ελαφρώς ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι για να φτιάξουμε τα pretzels μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ίσα κομμάτια περίπου 100γρ. το καθένα.
- Φτιάχνουμε μπαστούνια 40-45 εκ.Το πόσο μήκος θα έχει το κάθε μπαστούνι προσδιορίζει και το πόσο παχύ ή λεπτό θα είναι το pretzel σαν τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να πειραματιστείτε ανάλογα με την προτίμηση σας.
- Δώστε στο μπαστούνι το σχήμα U.
- Σταυρώστε τις άκρες του σχήματος U τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο και στη συνέχεια στρίψτε το ένα γύρω από το άλλο.
- Φέρτε τις στριφτές άκρες προς τα κάτω, δημιουργώντας το κλασικό σχήμα pretzel. Πιέστε απαλά προς τα κάτω τις άκρες για να βεβαιωθείτε ότι κολλάνε.
- Τοποθετούμε κάθε pretzel που φτιάχνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Μπάνιο με μαγειρική σόδα:
- Οι ακριβείς ποσότητες νερού και μαγειρικής σόδας που θα χρειαστείτε μπορεί να εξαρτώνται από τον όγκο της κατσαρόλας σας και από το πόσα pretzels θέλετε να βουτήξετε σε αυτήν (όσο μεγαλύτερη είναι η κατσαρόλα, τόσο μεγαλύτερος ο όγκος του διαλύματος μαγειρικής σόδας» θα χρειαστεί). Αλλά ενώ η ποσότητα του νερού και επομένως του διαλύματος μαγειρικής σόδας μπορεί να ποικίλλει, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την ίδια αναλογία μαγειρικής σόδας προς νερό (δηλαδή, να διατηρείτε σταθερή τη συγκέντρωση μαγειρικής σόδας στο διάλυμα).Χρησιμοποιήστε 16 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) μαγειρική σόδα ανά 240 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) νερό. Χρησιμοποίησα μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα/κατσαρόλα για να βυθίσω ένα pretzel τη φορά, έτσι χρησιμοποίησα 40 γραμμάρια (5 κουταλιές της σούπας) μαγειρική σόδα και 600 γραμμάρια (2½ φλιτζάνια) νερό.
- Για να φτιάξετε το μπάνιο με μαγειρική σόδα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί. Το διάλυμα θα σχηματίσει φυσαλίδες και θα αφρίσει λίγο καθώς απελευθερώνεται λίγο διοξείδιο του άνθρακα λόγω της θερμότητας.
- Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να βυθίζετε τα pretzel, βεβαιωθείτε ότι το μπάνιο με μαγειρική σόδα είναι πολύ ζεστό και κοντά στο βράσιμο, αλλά δεν βράζει πραγματικά.Συμβουλή: Εάν το διάλυμά σας αρχίσει να βράζει, μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες και να αρχίσει να αφρίζει αρκετά όταν ρίχνετε τα κουλούρια σας. Αυτό δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο, αλλά μπορεί να πλημμυρίσει την εστία σας και καλύτερα να το αποφύγετε.
- Ρίξτε απαλά ένα pretzel στο μπάνιο με μαγειρική σόδα, προσέχοντας να μην πιτσιλίσετε τον εαυτό σας με το καυτό υγρό.
- Κρατήστε το pretzel στο ζεστό μπάνιο με μαγειρική σόδα για 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να πιέσετε απαλά το κουλουράκι για να το κρατήσετε πλήρως βυθισμένο στο μπάνιο με μαγειρική σόδα.Συμβουλή: Η διατήρηση των pretzels στο μπάνιο με μαγειρική σόδα για περισσότερη ώρα των 20 δευτερολέπτων μπορεί να τους δώσει μια ελαφρώς μεταλλική γεύση.
- Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να σηκώσετε απαλά το pretzel από το μπάνιο και αφήστε το περιττό νερό να στάξει. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε ξανά στο στρωμένο με λαδόκολλα ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα pretzel
Άλειμμα με αυγό και αλάτι
- Αλείφουμε τα pretzels μας με αυγό
- Και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Ψήνετε τα pretzel στους 230ºC για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ραγίσουν κατά τόπους και να ροδίσουν.
- Αφήστε τα pretzels να κρυώσουν στο ταψί για περίπου 5 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα.Αυτά τα μαλακά pretzel χωρίς γλουτένη σερβίρονται καλύτερα ζεστά – έτσι είναι πιο απαλά και αφράτα.
- Ωστόσο, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε κλειστό αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, πριν τα σερβίρετε, τα ξαναζεστάνετε είτε στο φούρνο μικροκυμάτων είτε στο φούρνο. Αυτό θα επιστρέψει λίγη από την απαλότητά τους - αλλά σημειώστε ότι δεν θα είναι τόσο μαλακά και νόστιμα όσο την πρώτη μέρα.
Notes
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr