Παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη για τα προβλήματα πασχόντων από κοιλιοκάκη

0

Παρέμβαση προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον ΕΟΠΥΥ, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, μετά από επικοινωνία με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη», Μαίρη Τσελεκίδου.

Αποφασισμένος να βοηθήσει, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη ο ΕΟΠΥΥ (με εγκύκλιο του, τον Ιούνιο του 2021), σταματώντας να αποζημιώνει μια μεγάλη σειρά προϊόντων χωρίς γλουτένη, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη» Μαίρη Τσελεκίδου.

Η επικοινωνία έγινε ύστερα από αίτημα της κ. Τσελεκίδου, που πριν από λίγους μήνες τον ενημέρωνε με επιστολή της για τα μεγάλα προβλήματα και την αναστάτωση που προκάλεσε ο ΕΟΠΥΥ με την εγκύκλιο του, όχι μόνο στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, αλλά και σε πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις, που είτε εισάγουν πιστοποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, αλλά το κυριότερο σε αυτές που μπήκαν στη διαδικασία να επενδύσουν πολλά χρήματα ώστε να παράγουν οι ίδιες τέτοια προϊόντα, με στόχο να πουλούν και στην Ελληνική αγορά.

 

Τη συγκεκριμένη επιστολή, όπως και άλλη μια σε πολιτικό πρόσωπο, έστειλε η κ. Τσελεκίδου μετά από πολλές και έντονες παραινέσεις-παρακλήσεις, που όπως είπε δέχτηκε από τον χώρο των πασχόντων, ώστε να δοθεί επιτέλους κάποια λύση στο πρόβλημα της αποζημίωσης των ειδικών αυτών προϊόντων, που είναι μονόδρομος για όσους πάσχουν.

Έτσι λοιπόν χθες, ο υπουργός επικοινώνησε μαζί της και όπως είπε η κ. Τσελεκίδου ήταν πάρα πολύ θετικός, φιλικός και φαινόταν να είναι κοντά στο πρόβλημα. Έκανε μάλιστα κάποιες σημαντικές διευκρινιστικές ερωτήσεις για να κατανοήσει καλύτερα τι σημαίνει κοιλιοκάκη, πράγμα που όπως λέει η πρώην πρόεδρος της «Δράσης για την Κοιλιοκάκη», δεν γνωρίζουν ακόμη και πάρα πολλοί επιστήμονες υγείας.

 

«Με ρώτησε, συζητήσαμε και μετά περάσαμε στο προσωπικό ζήτημα, με τον γιο μου που πάσχει. Ρώτησε συγκεκριμένα πώς τα καταφέρνει και του εξήγησα ότι ο γιος μου είναι διαγνωσμένος εδώ και 20 χρόνια. Τώρα είναι 26 ετών και αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακό στην τεχνητή νοημοσύνη που είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και έχει πολύ κόπο και διάβασμα, άρα ξυπνάει νωρίς το πρωί και χωρίς να υπερβάλλω καθαρίζει φασολάκια, ετοιμάζει φακές ή ρεβίθια και ψήνει το φαγητό του, ή ζυμώνει το ψωμί του για να το ψήσει επίσης στη συνέχεια, για να έχει να φάει στη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή μπαίνει σε μία μεγάλη διαδικασία, επίπονη και χρονοβόρα, γιατί δεν έχει καμία άλλη επιλογή» λέει χαρακτηριστικά η κ. Τσελεκίδου.

Η ίδια προσθέτει ότι είναι κρίμα και άδικο αυτές οι επιλογές που με τόσο κόπο έφτασαν στην Ελληνική αγορά, στην Ελληνική κοινωνία, με την ευχέρεια που είχαν οι πάσχοντες να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ, τώρα να χάνονται και να τις παίρνει πίσω ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ένα στόχο να στηρίζει τους πάσχοντες της Ελλάδας, πολίτες που πάσχουν από κάποια νοσήματα.

 

Η κ. Τσελεκίδου έθεσε στον υπουργό μεταξύ άλλων και το ζήτημα των εταιρειών που επένδυσαν, στοχεύοντας να πουλήσουν τα gluten free προϊόντα τους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χάνοντας πλέον λόγω του ΕΟΠΥΥ το σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς.

«Αυτές οι εταιρείες, πλήττονται ανεπανόρθωτα εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό που θέλει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ. Να οδηγεί τους πάσχοντες ουσιαστικά, να ψωνίζουν από τα φαρμακεία. Κανείς δεν είπε όχι στα φαρμακεία. Δεν αποκλείουμε τους φαρμακοποιούς αλλά αυτομάτως αυτό αυξάνει το κόστος» είπε η κ. Τσελεκίδου.

Εξηγώντας ότι η λύση «μόνο από τα φαρμακεία» δεν είναι εφικτή, επισήμανε πως οι φαρμακοποιοί αγοράζουν πολύ μικρότερες ποσότητες από ότι τα σούπερ μάρκετ, άρα πουλούν ακριβότερα τα ούτως ή άλλως ακριβά gluten free προϊόντα, ενώ η γενικότερη πρόσβαση των πασχόντων στα φαρμακεία είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι φαρμακοποιοί που δεν έχουν τέτοια αποθέματα, θα πρέπει να παραγγέλνουν, να γίνεται η παράδοση και μετά ο πάσχοντας να πληρώνει και πιο ακριβά.

 

Σύμφωνα με την ίδια, ο Άδωνις Γεωργιάδης προώθησε αμέσως την επιστολή που έλαβε στον υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να δουν το θέμα προσεκτικά και ζεστά.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει λίγο πιο προσεκτική η λίστα που εξυπηρετεί τους πάσχοντες. Και όντως δικαιούνται και πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό, να παίρνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, να τα καταναλώνουν και ο ΕΟΠΥΥ να τους τα αποζημιώνει. Απλώς θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να συνεργαστεί με εμάς ώστε να καταρτίσουμε αυτή τη λίστα σωστά και όμορφα, με ένα καλό αποτέλεσμα και κυρίως, με ένα αποτέλεσμα που θα βοηθάει ουσιαστικά την υγεία των πασχόντων» υπογραμμίζει.

 

Όσον αφορά το θέμα της διατροφής και το πόσο σημαντική είναι, η κ. Τσελεκίδου λέει πως οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη, από το πρωί που θα ξυπνήσουν, έως την ώρα που θα κοιμηθούν το βράδυ, βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, για το αν αυτό που θα βάλουν στο στόμα τους είναι «καθαρό». Για παράδειγμα ακόμα και το κραγιόν σε μια γυναίκα, ακόμη και η οδοντόκρεμα για την καθημερινή υγιεινή του στόματος τους.

Αναφέρει τέλος πως το συγκεκριμένο θέμα με τα gluten free προϊόντα, ενώ για την υγεία των πασχόντων είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι θέμα επιβίωσης, «δυστυχώς το star system, η παραπληροφόρηση και τα social media έχουν συμβάλει, στο να θεωρούν τη συγκεκριμένη διατροφή ως μόδα και υπερβολή».

 

Πηγή: grtimes.gr

Verified by MonsterInsights