Κοιλιοκάκη, τι είναι – Ποια είναι τα Συμπτώματα ;

0

 

Η Κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια με πολυποίκιλα συμπτώματα. Η “κακή κοιλιά”, “bad stomach”, δεν μπορεί να απορροφήσει τη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.

 

Πρώτος ο Αρεταίος ο Καππαδόκης περιέγραψε την νόσο τον 2ο μ.χ αιώνα, η συσχέτιση όμως των δημητριακών με την νόσο άργησε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ο Ολλανδός παιδίατρος Dicke παρατήρησε πως τα παιδιά με κοιλιοκάκη βελτιώθηκαν κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου εξαιτίας της έλληψης σιτηρών στη διατροφή τους, για να υποτροπιάσουν μετά την εισαγωγή των δημητριακών στην διατροφή τους.

 

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, εκ των οποίων το 99% δεν έχει διαγνωστεί. Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε 1 άνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, είναι πιθανόν ότι υπάρχουν άλλοι 30 οι οποίοι έχουν την πάθηση αλλά η διάγνωση σε αυτούς δεν έχει γίνει.

 

Η λήψη γλουτένης προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού, αλλά και των θρεπτικών συστατικών αυτού. Η μη έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

 

Τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρει η πλειοψηφία των πασχόντων είναι η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που οι πάσχοντες από Κοιλιοκάκη δεν έχουν κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα όπως τα παραπάνω, αλλά συνδυάζουν άλλες ασθένειες εκ των οποίων οι πιο βασικές είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα γαστρικά έλκη, η νόσος του Crohn και οι μολύνσεις από παράσιτα.

 

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα της κοιλιοκάκης και αρκετά είναι επίσης τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (περίπου το 50%-60% των νοσούντων).

 

Διάγνωση κοιλιοκάκης – θεραπεία & πειραματικές μέθοδοι.

 

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Μπορεί να εμφανίσει έως και 300 διαφορετικά συμπτώματα, αρκετά εκ των οποίων είναι δυσδιάκριτα ή φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, όπως η οξυθυμία ή κατάθλιψη, ο ειλεός, το στομαχικό ανακάτεμα, ο κοινός πόνος, η δερματική αναφυλαξία, οι στοματικές πληγές (άφτρες), οι μυϊκές κράμπες, οι διαταραχές δοντιών και οστών (όπως η οστεοπόρωση), η νευροπάθεια κ.α.

 

 

Επίσης έχουν αναφερθεί ενδείξεις δυσαπορρόφησης των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να προκύψουν από την Κοιλιοκάκη οι πιο βασικές από τις οποίες είναι η απώλεια βάρους, η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες, αέρια και τυμπανισμός, η γενική αδυναμία και κούραση, τα δυσώδη ή γκριζωπά κόπρανα που μπορεί να είναι λιπαρά ή ελαιούχα, η στασιμότητα στην ανάπτυξη (στα παιδιά) κ.α. Η Ερπητοειδής Δερματίτιδα είναι μια ακόμα ασθένεια που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ασθένειας Κοιλιοκάκη. Η αναφυλαξία εμφανίζεται συνήθως στο κορμό, το κρανίο και τους γλουτούς.

 

Η κοιλιοκάκη μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  1. φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά
  2. χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα
  3. εμετούς
  4. απώλεια βάρους
  5. Άχρωμα και δύσοσμα περιττώματα
  6. σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο
  7. κούραση
  8. χαμηλό ανάστημα
  9. καθυστερημένη εφηβεία
  10. πόνους στις αρθρώσεις
  11. μούδιασμα στα πόδια
  12. δερματικά εξανθήματα
  13. απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
  14. Ωχρές πληγές στο στόμα
  15. ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
  16. οστεοπενία/Οστεοπόρωση
  17. περιφερική νευροπάθεια
  18. άγχος ή κατάθλιψη

 

 

Η κοιλιοκάκη θεραπεύεται με διατροφή ελεύθερη γλουτένης. H μακροχρόνια παρουσία της ασθένειας μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες επιπλοκές της υγείας, όπως είναι η ελκώδης φλεγμονή στη νήστιδα, το δεύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου με μήκος περίπου 2,8 μέτρα, και η δημιουργία στενώσεων στο λεπτό έντερο,  καθώς και ανεξήγητη υπογονιμότητα.

 

Οι ασθενείς που δε βρίσκονται υπό θεραπεία και η Κοιλιοκάκη είναι ενεργή, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Η μη συμμόρφωση με τη θεραπεία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο, τόσο για αδενοκαρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου-κακοήθους όγκου που προέρχεται από αδενικό (σωληνώδες) επιθήλιο, όσο και για λέμφωμα του λεπτού εντέρου.

 

Δειτέ εδώ Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η γλουτένη από τον οργανισμό σας;

 

Δείτε εδώ νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη

Verified by MonsterInsights