Κοιλιοκάκη σε παιδιά και εφήβους: Όσα πρέπει να ξέρετε…!

0

Ο τρόπος εκδήλωσης της κοιλιοκάκης σε παιδιά και εφήβους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, δυσκοιλιότητα, ακόμη και σε παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.

 

Η κοιλιοκάκη σε παιδιά και εφήβους είναι αρκετά συχνή. Επίσης, είναι γνωστή ως “δυσανεξία στη γλουτένη” και δυστυχώς αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού. Εκτιμάται ότι μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αυτή αλλά δε το γνωρίζει.

“Γλουτένη” είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια σειρά πρωτεϊνών οι οποίες βρίσκονται σε πολλά δημητριακά, ιδιαίτερα το σιτάρι.

 

Ωστόσο, η παρουσία της ασθένειας στα παιδιά και τους εφήβους είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους ενήλικες. Περίπου 1 στα 70 παιδιά έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι μια παθολογία με μεγάλα κληρονομικά στοιχεία, και έτσι φορείς συγκεκριμένων γονιδίων κινδυνεύουν περισσότερο. Μεγάλο τμήμα της διατροφής μας περιβάλλεται γύρω από δημητριακά και η ποσότητα γλουτένης στα φαγητά μας είναι αξιοσημείωτη. Έτσι, στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να ξέρετε για την κοιλιοκάκη, ειδικά όταν επηρεάζει παιδιά και εφήβους.

Τι είναι ακριβώς η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια παθολογία κατά την οποία προκαλείται μια αυτοάνοση αντίδραση ενάντια στη γλουτένη. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αυτή τη σειρά πρωτεϊνών, δημιουργώντας μια σειρά αλλαγών στο πεπτικό σύστημα. Αρκετές μελέτες αποκάλυψαν ότι υπάρχει μεγάλος κληρονομικός παράγοντας σε αυτή την ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με συγκεκριμένα γονίδια κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν δυσανεξία στη γλουτένη. Όμως, δεν εμφανίζονται πάντα συμπτώματα. Επίσης, ορισμένες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης. Ο διαβήτης και το σύνδρομο Down είναι δύο από αυτές.

 

Τι συμβαίνει με αυτή την ασθένεια;

 

Άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχουν μια αυτοάνοση αντίδραση στο πεπτικό τους σύστημα όταν τρώνε γλουτένη. Όταν ένα άτομο τρώει φαγητό με γλουτένη αυτή η αντίδραση οδηγεί στη φλεγμονή της επένδυσης του εντέρου. Ο βλεννογόνος του εντέρου μάς επιτρέπει να απορροφούμε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες ώστε να παραμένουμε υγιείς. Παρόλα αυτά, όταν αλλοιώνεται ο βλεννογόνος, το έντερο δε μπορεί να λάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες. Έτσι, η κοιλιοκάκη προκαλεί σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Όμως, όσοι υποφέρουν από κοιλιοκάκη μπορούν να προλάβουν τα συμπτώματα ή τις επιπλοκές αν ακολουθούν μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Αν ο/η γιατρός σας ανιχνεύσει εγκαίρως το πρόβλημα και αποφύγετε την κατανάλωση γλουτένης, τότε ο βλεννογόνος του εντέρου σας θα αναζωογονηθεί σταδιακά.

Η κοιλιοκάκη σε παιδιά και εφήβους

 

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας. Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Έτσι, όπως προαναφέραμε, η βλάβη που προκαλείται στον βλεννογόνο του εντέρου είναι αναστρέψιμη αν ανιχνευτεί νωρίς το πρόβλημα. Αναφορικά με τα παιδιά και τους εφήβους, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Ο λόγος είναι πως αυτό θα σας βοηθήσει να καθιερώσετε μια σωστή διατροφή και να αποφύγετε μελλοντικές επιπλοκές.

Παραδείγματος χάρη, τα πολύ νέα παιδιά παρουσιάζουν συχνά διάρροια και πολλά αέρια. Επίσης, δεν αναπτύσσονται πολύ, ειδικά από τη στιγμή που αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές που περιέχουν γλουτένη.

Ομοίως, τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, εμετό, και δυσκοιλιότητα. Είναι και αυτά παιδιά τα οποία είναι κοντά για την ηλικία τους. Για την ακρίβεια, αυτά τα παιδιά ίσως έχουν εξανθήματα και αναιμία. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το σώμα δε μπορεί να απορροφήσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Κοιλιοκάκη σε παιδιά – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν συμπτώματα ή δεν τα παρατηρούν. Όμως, γνωρίζουμε ότι η κληρονομικότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της κοιλιοκάκης. Έτσι, αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας έχετε κοιλιοκάκη, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό για να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού σας. Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις για την ανίχνευση της ασθένειας. Αρχικά, συνήθως γίνονται εξετάσεις αίματος στις οποίες αναζητούνται αντισώματα για την ασθένεια. Έπειτα, αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, ο/η γιατρός θα κάνει βιοψία του μικρού εντέρου, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα μέσω του στόματος προς το έντερο. Μόλις φτάσει εκεί, λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα το οποίο αναλύεται στο εργαστήριο.

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαγνωστεί ένα παιδί με κοιλιοκάκη και οι εξετάσεις δεν είναι επώδυνες. Επίσης, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του παιδιού σας.

 

Συμπέρασμα

Η κοιλιοκάκη στα παιδιά και τους εφήβους εκδηλώνεται διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία. Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας πάσχει από αυτή, τότε συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό. Εκείνος/η θα εκτελέσει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες υγιεινές δίαιτες.

 

Source: meygeia.gr

Verified by MonsterInsights