Εξηγώντας την Κοιλιοκάκη στα παιδιά.

0

Εάν έχετε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με Kοιλιοκάκη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου.

Πριν από τη διάγνωση, τα παιδιά συχνά δεν αισθάνονται πολύ καλά και μπορεί να έχουν ήδη κάνει την σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του άσχημου συναισθήματος. Από τη στιγμή που γίνει η διάγνωση και αρχίσουν να ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, τα συμπτώματά τους θα βελτιωθούν και τα παιδιά θα επανέλθουν πολύ γρήγορα.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να κατανοήσουν την πάθησή τους.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τι είναι Κοιλιοκάκη , τι  κάνει η γλουτένη στο σώμα τους και ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγουν.

Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσουμε την Κοιλιοκάκη σε όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών, ούτως ώστε να καταλάβουν γιατί ο αδελφός ή η αδελφή τους, δεν πρέπει να καταναλώνει διάφορα τρόφιμα.

 

 

Οι καλύτερες συμβουλές αν έχετε ένα παιδί με Κοιλιοκάκη

Βοηθήστε το παιδί σας να μπορεί  να αναγνωρίζει  τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει τη διατροφή του.

Ελέγξτε τα ντουλάπια με το φαγητό σας και επισημάνετε τα προϊόντα που το παιδί σας μπορεί να φάει με ένα χαμογελαστό αυτοκόλλητο πρόσωπο  και τα προϊόντα που δεν είναι χωρίς γλουτένη με ένα προειδοποιητικό αυτοκόλλητο. Αυτό θα βοηθήσει όλη την οικογένεια και τους επισκέπτες να εντοπίζουν γρήγορα τα προϊόντα που είναι κατάλληλα για το παιδί σας.

Όταν μαγειρεύετε για την οικογένεια, πολλά καθημερινά πιάτα μπορούν να γίνουν χωρίς γλουτένη αντικαθιστώντας κάποια συστατικά ή χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα  χωρίς γλουτένη.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της επιμόλυνσης από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη στην κουζίνα.

Ξεκινώντας το σχολείο

Όταν το παιδί σας αρχίζει το σχολείο, ή αν θέλετε να αλλάξετε σχολείο, θα πρέπει να κανονίσετε μια συνάντηση με τα αρμόδια μέλη του προσωπικού να τους πει για τις ανάγκες του παιδιού σας.

 

Παιδικά πάρτυ

Δεν υπάρχει κανένας να μην μπορεί το παιδί σας να απολαύσει τα πάρτυ όπως όλα τα άλλα παιδιά.

Συμβουλές για τη διοργάνωση παιδικού πάρτυ

  • Κάντε μικρά κέικ χωρίς γλουτένη και βάλτε όλα τα παιδάκια να διακοσμήσουν το δικό τους κέικ, χρησιμοποιώντας διάφορες διακοσμήσεις κέικ χωρίς γλουτένη. Αγοράστε χρωματιστά κουτιά τροφίμων και βάλτε τα παιδιά για να τα διακοσμήσουν με αυτοκόλλητα και με ετικέτα με το όνομά τους . Στη συνέχεια, μπορούν να το φάνε ως επιδόρπιο ή να το πάρουν σπίτι τους στο κουτάκι που έφτιαξαν.
  • Κάντε μια τούρτα γενεθλίων χωρίς γλουτένη.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα και οι χυμοί-αναψυκτικά που προσφέρετε στα παιδάκια είναι χωρίς γλουτένη. Χρησιμοποιήστε ψωμί για σάντουιτς χωρίς γλουτένη και βεβαιωθείτε ότι όλα τα πατατάκια ή σνακ δεν περιέχουν γλουτένη.

 

Συμβουλές για τη συμμετοχή του παιδιού σας σε παιδικό πάρτυ φίλου

  • Ενώ είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας την ανεξαρτησία να διαχειρίζεται τη διατροφή του, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως τα πάρτυ, όπου είναι μια καλή ιδέα να συζητήσετε και να ενημερώσετε τον διοργανωτή του πάρτυ για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.
  • Ρωτήστε τι είδους τρόφιμα υπάρχουν, ώστε να τα αντικαταστήσετε με  παρόμοιες εναλλακτικές  χωρίς γλουτένη. Ίσως θα μπορούσατε να φέρετε μαζί σας κάποια σνακ χωρίς γλουτένη και να δώσετε σε όλα τα παιδάκια να δοκιμάσουν, ώστε το παιδί να μην αισθανθεί απομονωμένο..
  • Εάν το πάρτυ λαμβάνει χώρα σε ένα κέντρο δραστηριοτήτων, καλό είναι να τηλεφωνήσετε στο χώρο εκ των προτέρων για να ελέγξετε ποια τρόφιμα θα προσφερθούν στα παιδιά, καθώς συνήθως δεν είναι χωρίς γλουτένη.

 

Φαγητό στο σχολείο

Στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο σχολείο, τα παιδιά κάνουν συχνά μικρά κέικ ή μπισκότα ως μέρος του προγράμματος απασχόλησης. Με έγκαιρο προγραμματισμό, το παιδί σας μπορεί επίσης να λάβει μέρος. Μπορείτε να παρέχετε συστατικά χωρίς γλουτένη και να υπενθυμίσετε στο δάσκαλο τους κινδύνους της επιμόλυνσης.

 Στο δημοτικό αλλά και στις μεγαλύτερες τάξεις, μπορείτε να ελέγξετε εάν το κυλικείο μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας κάποιες επιλογές χωρίς γλουτένη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προετοιμασία φαγητού από το σπίτι (σάντουιτς, φρούτο, σνακ) είναι μια καλή επιλογή, καθώς το παιδί μπορεί να φάει με ασφάλεια και υγιεινά.

Ώρα για παιχνίδι

Η γλουτένη δεν απορροφάται μέσω του δέρματος. Έτσι τα παιχνίδια όπως για παράδειγμα οι πλαστελίνες, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα μόνο αν το παιδί σας τα βάλει στο στόμα του και τα φάει.

Τα μικρότερα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα πράγματα στο στόμα τους, έτσι είναι σημαντικό να τα αποτρέπουμε από το να το κάνουν. Ίσως χρειαστεί να επιβλέπουμε  πιο στενά το παιδί μας όταν παίζει με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Τα περισσότερα καταστήματα έχουν πλαστελίνες που κατασκευάζονται από αλεύρι σιταριού και ως εκ τούτου δεν είναι χωρίς γλουτένη. Εάν τα παιδιά με Κοιλιοκάκη παίζουν με αυτά τα προϊόντα, θα πρέπει να επιβλέπονται για να βεβαιωθείτε ότι δεν το τρώνε. Είναι καλή πρακτική να πλένει το παιδί σας τα χέρια του μετά το παιχνίδι με πλαστελίνες ή άλλα υλικά για χειροτεχνίες.

 Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάστε να κάνετε τη δική σας πλαστελίνη χωρίς γλουτένη.

 

Συνταγή για ζύμη παιχνιδιού χωρίς γλουτένη (πλαστελίνη)

Συστατικά

  • 230 γρ  του ρυζάλευρο
  • 230 γρ κορν φλάουρ
  • 230 γρ αλάτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού κρεμόριο
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • χρωστικές τροφίμων

Μέθοδος

  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα
  2. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα είναι ρευστό στην αρχή, αλλά σταδιακά πήζει.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ζυμώνουμε σε ένα τραπέζι ή πάγκο για να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα (να μην κάνει σβώλους).
  4. Το πλάθουμε σε μεγάλη μπάλα και το αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο. Θα κρατήσει για αρκετούς μήνες.

 

Source: koiliokaki.com

Verified by MonsterInsights