Γλουτένη-Κοιλιοκάκη και καλλυντικά !

0

Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, ξοδεύετε ενδεχομένως πιθανά πολύ χρόνο να σκεφτόσατε τι βάζετε στο σώμα σας. Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για γλουτένη στα καλλυντικά, προτρέποντας με εκκλήσεις για καλύτερη σήμανση σε αυτά.

Καλλυντικά που χρησιμοποιούνται για τα χέρια και το πρόσωπό σας, παράγονται μερικές φορές με έλαια, εκχυλίσματα, και τα άλευρα που προέρχονται από το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν γλουτένη.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington συζήτησαν την περίπτωση μιας γυναίκας με κοιλιοκάκη, που εμφάνισε εξάνθημα και γαστρεντερικές δυσκολίες μετά τη χρήση λοσιόν με την ένδειξη ” natural “. Τα συμπτώματα της εξαφανίστηκαν όταν σταμάτησε τη χρήση του προϊόντος.

Αυτό οδήγησε την ομάδα να μελετήσει την ευκολία εύρεσης πληροφοριών σχετικά με την περιεκτικότητα σε γλουτένη των καλλυντικών. Τα αποτελέσματα ήταν πως μόνο δύο από τους 10 κορυφαίους κατασκευαστές καλλυντικών των ΗΠΑ προσφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά στα προϊόντα τους, και κανένας από αυτούς δεν προσφέρει επιλογές προϊόντων ειδικά χωρίς γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να εκθέσουν τον εαυτό τους κατά λάθος στη γλουτένη χρησιμοποιώντας προϊόντα ομορφιάς ή καθημερινής χρήσης.

 

Οι επιβλαβείς συνέπειες των καλλυντικών δεν είναι σαφείς

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι η γλουτένη στα καλλυντικά είναι επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη ή άλλες ευαισθησίες στη γλουτένη. Αυτό είναι αλήθεια, ακόμη και για εκείνους που έχουν την τάση να αναπτύσουν εξανθήματα στο δέρμα όταν εκτίθονται στη γλουτένη των τροφίμων. Αν έχετε πληγές στο δέρμα σας, είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος γλουτένης από λοσιόν ή μακιγιάζ θα εισέλθει στον οργανισμό σας.

Δεν είναι επίσης σαφές ότι σημαντικές ποσότητες γλουτένης παραμένουν στο τελικό προϊόν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ινστιτούτου Διατροφής και Διαιτολογίας. Για την παρούσα έρευνα, ερευνητές εξέτασαν προϊόντα για τα χείλη και λοσιόν που περιείχαν τουλάχιστον ένα συστατικό που προέρχεται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, ή βρώμη. Κανένα δεν περιείχε μετρήσιμα επίπεδα γλουτένης όπως ανέφεραν.

Όσον αφορά για παράδειγμα τα κραγιόν, τα λιποζάν, τις οδοντόπαστες κλπ., η ποσότητα που ενδεχομένως να καταπιείτε είναι πολύ μικρή για να είναι ικανή να προκαλέσει πρόβλημα. Εκτεταμένες έρευνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έδειξαν επίσης ότι οι κόλλες που χρησιμοποιούνται σε φακέλους και άλλες συσκευασίες δεν περιέχουν γλουτένη και συνεπώς η χρήση τους είναι ασφαλής.

 

Κατευθυντήριες γραμμές για περισσότερη ασφάλεια

Ακόμα, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί το αν και κατά πόσον τα καλλυντικά και οι λοσιόν συμβάλλουν σε αντιδράσεις που οφείλονται στη γλουτένη.. Αν προτιμάτε όμως για τη δική σας ασφάλεια να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές δείτε τι πρέπει να κάνετε.

  • Αναζήτηση για προϊόντα που φέρουν ειδική σήμανση χωρίς γλουτένη. Ένας αυξανόμενος αριθμός εμφανίζεται στα ράφια των φαρμακείων.
  • Διαβάστε τις ετικέτες. Αποφύγετε το συστατικά σιτάρι, κριθάρι, βύνη κριθαριού, σίκαλης, βρώμης, Triticum vulgare, Hordeum vulgare, Secale cereale και Avena sativa.
  • Αν δεν υπάρχουν τα συστατικά στη συσκευασία, αναζητήστε τα ρωτώντας τον κατασκευαστή ή το κατάστημα για περισσότερες πληροφορίες.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή λοσιόν ή προϊόντα ομορφιάς, ειδικά αν χρειαστεί να φάτε αμέσως μετά. Αυτό μπορεί να μειώσει την κατάποση οποιασδήποτε ποσότητας γλουτένης που ενδέχεται να περιέχουν.

 

 

 

Βασικά Takeaways

  • Καλλυντικά είναι μερικές φορές παράγονται με έλαια, εκχυλίσματα, και άλευρα που προέρχονται από σίτο, κριθάρι, και σίκαλης.
  • Δεν μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουτένη στα καλλυντικά είναι επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη ή άλλες ευαισθησίες γλουτένη. Ακόμα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εκτιμήσει κατά πόσον τα καλλυντικά συμβάλλουν αντιδράσεις σε γλουτένη που βασίζεται.
  • Μπορείτε τώρα να βρείτε καλλυντικά επισημαίνονται χωρίς γλουτένη. Επίσης, πλένετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή λοσιόν ή προϊόντα ομορφιάς, η οποία μπορεί να μειώσει την πρόσληψη οποιουδήποτε γλουτένη μπορεί να περιέχουν.

 

Τα καλλυντικά λοιπόν είναι μια κατηγορία προϊόντων που μπορούμε να ταχρησιμοποιήσουμε σχετικά άφοβα. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε τα συστατικά τους όπως με τα τρόφιμα. Σαμπουάν, αντηλιακά, κρέμες σώματος και πολλά άλλα καλλυντικά είναι ασφαλή  για τους πάσχοντες. Μπορούμε να  τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα φόβο επιμόλυνσης του οργανισμού μας από γλουτένη.

 

Αν όμως θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν προσλαμβάνουμε κατά λάθος γλουτένη καλό θα ήταν να προσέξουμε κάποια από αυτά. Όπως το να προσέξουμε οτιδήποτε βάζουμε στο πρόσωπο μας. Και κυρίως στην περιοχή του στόματος και γύρω από αυτό, διότι υπάρχει κίνδυνος κατάποσης. Μπορεί για παράδειγμα να δαγκώνουμε τα χείλη μας και με αυτό τον τρόπο να “τρώμε” το κραγιόν μας.

 

Όσον αφορά τα καλλυντικά και τη χρήση τους από παιδιά εκεί είναι που θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. Τα παιδάκια συνηθίζουν να βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα και εκεί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Άρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και φυσικά όχι μόνο για τη γλουτένη !