24 Μαρ Πασχαλινά κουλουράκια Σμυρνέικα χωρίς γλουτένη
Posted at 16:45h
in Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Γλυκά, Γλυκά., Ζύμες, Κατηγορίες Συνταγών, Πασχαλινό Τραπέζι, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Παραδοσιακή συνταγή για κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα χωρίς γλουτένη, αφράτα και πεντανόστιμα, θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!
Δείτε εδώ συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι χωρίς γλουτένη
Πασχαλινά κουλουράκια Σμυρνέικα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 2 αυγά
- 30 γρ. λικέρ μαστίχας
- 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. baking powder
- 650 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 1 κ.γ. ξανθάνη
- 1 αυγό για το άλειμμα
Instructions
- Σε ένα μπόλ βάζουμε το βούτυρο, αφού το έχουμε μαλακώσει, τη ζάχαρη και χτυπάμε για 8-10 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει σας κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Στο μείγμα μας βάζουμε το λικέρ, το ξύσμα και την πορτοκαλάδα με τη σόδα αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει.Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, το baking powder και την ξανθάνη.
- Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, βουτυράτη και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, και δεν σπάει.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας, περίπου 30γρ., και το πλάθουμε σε μπαστουνάκι. Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου κουλουριού, σαν βαρκούλες.Μπορείτε να κάνετε και ότι άλλο σχήμα θέλετε. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πως να φτιάξετε και άλλα σχήματα.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας σε ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.
- Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα.
- Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως.
Video
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr