08 Ιαν Πίτα Καισαρείας-παστουρμαδόπιτα χωρίς γλουτένη | Delicious Gluten-free Traditional Pastirma pie from Cappadocia!
Posted at 20:42h
in Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Κατηγορίες Συνταγών, Λουκάνικα/Αλλαντικά, Πίτες, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δείτε πως να φτιάξετε βήμα-βήμα την πιο τέλεια πίτα Καισαρείας χωρίς γλουτένη!
Η Παστουρμαδόπιτα είναι μια πίτα με πλούσιο, μερακλήδικο περιεχόμενο με πολλούς λάτρεις. Φυλάει μέσα της ένα μυστικό με ποντιακή καταγωγή
που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει σε γεύση και διαδίδεται από γενιά σε γενιά.
Δείτε πως να φτιάξετε τα πιο αφράτα Ρολά κανέλας χωρίς γλουτένη
Πίτα Καισαρείας-παστουρμαδόπιτα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
Για το φύλλο
- 500 γρ. μείγμα αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
- 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ αλάτι
- 10 γρ. νιφάδες ψύλλιου
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 350 γρ. νερό χλιαρό
- 150 γρ. βούτυρο μαλκαό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την γέμιση
- 10 φέτες παστουρμάς
- 10 ντοματίνια
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 100 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια
- 1 πιπεριά φλωρίνης από βαζάκι
- 100 γρ. γιαούρτι
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Instructions
Για το φύλλο
- Ξεκινάμε να ενεργοποιήσουμε την μαγιά μας .Σε ενα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 150 γρ. νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς.
- Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, το ζελέ ψύλλιου (πατήστε εδώ για να δείτε πως φτιάχνουμε το ζελέ ψυλλίου), το ξύδι, το μείγμα της μαγιάς, τα 200γρ. νερό.Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη χωρίς όμως να κολλάει ιδιαίτερα στα χέρια.
- Μορφοποιούμε τη ζύμη μας σε μια μπάλα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε λεπτό φύλλο.Θα χρειαστεί να αλευρώνετε συχνά ώστε να μην σας κολλήσει η ζύμη καθώς θα την ανοίγετε.Η ζύμη αυτή ανοίγει χωρίς κόπο και έχει ιδιαίτερη ελαστικότητα.Ανοίγετε το πρώτο μπαλάκι με τα χέρια σας σε ένα στρογγυλό πιτάκι περίπου 20εκ.Το τοποθετούμε στην επιφάνεια μας και με τον πλάστη μας ξεκινάμε να ανοίγουμε με κίνηση από το κέντρο προς τα εμάς και απο το κέντρο προς την απέναντι πλευρά από εμάς.
- Αν χρησιμοποιήσετε βέργα για να ανοίξετε το φύλλο, τυλίξτε την μια άκρη και με απαλές κινήσεις σαν να χαϊδεύετε, με τα δάχτυλα σας "τραβάτε" από το κέντρο πρός τις άκρες καθώς τυλίγετε.Αφού τυλιχτεί όλο το φύλλο στην βέργα, το ξετυλίγετε προσεκτικά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τις άλλες πλευρές. Επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δώσετε το φύλλο το πάχος και τη διάσταση που θέλετε.Αν σας σπάσει το φύλλο και δημιουργηθούν τρύπες δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, κόψτε μικρά κομμάτια φύλλου από τις άκρες και μπαλώστε τις τρύπες.
- Μόλις έχετε έτοιμα και τα τρία φύλλα, απλώνετε 50γρ από το μαλακό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο φύλλο και αλείφετε και σε αυτό 50 γρ. βούτυρο.
- Επαναλαμβάνετε και με το τρίτο φύλλο.
- Διπλώνετε τα φύλλα στα τρία αλείφοντας με βούτυρο σε κάθε πλευρά και έπειτα και πάλι στα τρία σχηματίζοντας έναν κύβο.Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε όλη την διαδικασία αναλυτικά.
- Βάζουμε τα φύλλα μας στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα χοντρό φύλλο, πάχους περίπου 0,5εκ. Το χωρίζουμε σε δυο κομμάτια στο μέγεθος του ταψιού μας. Εγώ χρησιμοποίησα ταψί μεγέθους 37x35 εκ.
Για την σύνθεση της πίτας
- Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί.
- Απλώνουμε πάνω στο φύλλο την σπασμένη φέτα.
- Πάνω από την φέτα τοποθετούμε τις φέτες παστουρμά.Εγώ προμηθεύομαι παστουρμά που δεν μυρίζει και αφαιρώ το τσιμένι.
- Πάνω από τον παστουρμά βάζω την πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομμάτια.
- Έπειτα απλώνω το γιαούρτι το οποίο το έχω ανακατέψει με την ρίγανη και την πάπρικα. Το γιαούρτι μας είναι ένα από τα μυστικά της νοστιμιάς αφού θα μας δώσει δροσιά και θα εξισορροπήσει τις γεύσεις.
- Απλώνω τα ντοματίνια κομμένα στην μέση. Προτιμάω ντοματίνια από ότι ντομάτες γιατί δεν έχουν πολλά σπόρια και είναι πιο γλυκά.
- Τέλος απλώνω το τριμμένο κασέρι και τοποθετώ το δεύτερο φύλλο, κλείνοντας όμορφα τις άκρες.
- Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας. Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης.
- Αλείφουμε με αυγό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ºC, για περίπου 40′, μέχρι να ροδίσει.
Video
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr