Παστίτσιο χωρίς γλουτένη

Παστίτσιο χωρίς γλουτένη

1

 

Κλασικό, μαμαδίστικο πολύ νόστιμο και γεμάτο παιδικές αναμνήσεις φαγάκι. Το παστίτσιο δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας.

 

Παστίτσιο χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 50 mins
Course κυρίως πιάτο
Servings 6 μερίδες

Ingredients
  

  • 500 γρ. πένες χωρίς γλουτένη

Για τον κιμά

  • 500 γρ. μοσχαρίσος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες
  • 200 γρ. χυμός ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. κορν φλάουερ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Instructions
 

Για τον κιμά

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Μόλις το κρεμμύδι χρυσίσει, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Αφήνουμε να ψηθεί καλά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και ανακατέυουμε.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ

  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο χωρίς όμως να κάψει, προσθέτουμε το κόρν φλάουερ και ανακατέυουμε. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Μόλις η μπεσαμέλ πήξει την κατεβάζουμε απο την φωτιά, χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και το προσθέτουμε στην μπεσαμέλ, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να ομογενοποιηθεί το αυγό με το υπόλοιπο μείγμα χωρίς όμως να ψηθεί.
  • Τέλος προσθέτουμε το τυρί (τη μισή ποσότητα) και ξανά ανακατεύουμε. Μπορούμε όσο κανουμε την διαδικασία με το αυγό και το τυρί να έχουμε το κατσαρολάκι μας στο μάτι της κουζίνας αλλά με κλειστή την φωτιά.

Για τα μακαρόνια και τη συρναμολόγιση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό.
  • Μόλις βράσουν (τα βράζουμε 2-3 λεπτά λιγότερο για μην λασπώσουν στο φούρνο), τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στο πυρέξ μας.
  • Προσθέτουμε στο πιρέξ τον μαγειρεμένο κιμά. Είτε το αφήνετε σε στρώση πάνω από τα ζυμαρικά, είτε τα ανακατεύετε με τα ζυμαρικά. Εγώ προτιμώ να τα ανακατεύω για να ποτίζουν τα ζυμαρικά με τον κιμά, είναι πιο νόστιμα.
  • Απλώνουμε την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε με ενα κουτάλι ή μια σπάτουλα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 50 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με την σαλάτα της αρεσκία μας.
Keyword κιμάς, μακαρόνια, μπεσαμέλ, παστίτσιο
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet