Ντολμαδάκια γιαλαντζί χωρίς γλουτένη

Ντολμαδάκια γιαλαντζί χωρίς γλουτένη

0

 

 

Συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί που θα σας ξετρελάνουν, με την συνταγή της γιαγιάς από την Σμύρνη και στην περίπτωση μας καθαρά από γλουτένη, αφού τα ετοιμάζουμε στο σπίτι μας με αγνά υλικά.

Από τα πιο γνωστά σαρακοστιανά φαγητά με μεγάλη ιστορία, τα ντολμαδάκια δεν λείπουν από το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι.

Δείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλατζί.

 

Εδώ θα βρείτε συνταγές χωρίς γλουτένη  για το Σαρακοστιανό τραπέζι

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 50 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Καθαρά Δευτέρα, κυρίως πιάτο, Νηστίσιμα
Servings 8 μερίδες
Calories 31 kcal

Ingredients
  

  • 80 αμπελόφυλλα
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα Υπολογίστε ένα κ.γ. για κάθε φύλλο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό δύοσμο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ ποτήρι νερό

Instructions
 

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  • Πλένουμε με μπόλικο νερό το ρύζι μας, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο σκεύος με το λάδι. Ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας μας.
    Προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, τον δυόσμο, το κύμινο, το μισό ποτήρι νερό και ανακατεύουμε.

Για τα αμπελόφυλλα

  • Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά σε μπόλικο νερό που βράζει και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό
  • Τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε σε ένα πιάτο το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να είναι εύκολο να τα πέρνουμε για το τύλιγμα.
  • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
    Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα.
    Στο βίντεο εδω μπορείτε να βρείτε την διαδικασία.
  • Κάθε ντολμαδάκι που φτιάχνουμε το τοποθετούμε στην κατσαρόλα κυκλικά, κάνοντας σειρές.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην κοχλάσουν κατά το βράσιμο και ξετυλιχτούν.
  • Περιχύνουμε με νερό 2 προς 1 ως προς το ρύζι, δηλαδή αν χρησιμοποιήσαμε 400 γρ. ρύζι θα χρειαστούμε 800γρ. νερό.
  • Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή θερμοκρασία) τα ντολμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 30-40 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά με κλειστή φωτιά για να δέσουν και να μην σπάσουν κατά το σερβίρισμα και μετά σερβίρουμε.

Video

Notes

  1. Τα φρέσκα αμπελόφυλλα είναι πολύ πιο νόστιμα και τρυφερά από αυτά που βρίσκετε στις κονσέρβες. Εγω προμηθεύομαι φρέσκα αμπελόφυλλα όταν είναι στην εποχή τους, τα πλένω, τα χωρίζω σε πακετάκια και τα διατηρώ όλον τον χρόνο στην κατάψυξη.
  2. Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό, αλλά και στην περίπτωση της ευαισθησίας στην γλουτένη για να φύγουν πιθανά ίχνη γλουτένης.
  3. Σε περιτωση που σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη μέσα σε ένα μπολ που κλείνει καλά, για το επόμενο μαγείρεμα σας.

Nutrition

Nutrition Facts
Ντολμαδάκια γιαλαντζί χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
31
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.3
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
51
mg
2
%
Potassium
 
86
mg
2
%
Carbohydrates
 
6
g
2
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
8267
IU
165
%
Vitamin C
 
3
mg
4
%
Calcium
 
111
mg
11
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword νηστίσιμα, ντολμαδάκια, ρύζι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights