Μελιτίνια χωρίς γλουτένη

Μελιτίνια χωρίς γλουτένη

0

 

Μελιτίνια μια γλυκιά, πασχαλινή, κυκλαδίτικη συνταγή με μεζύθρα και μαστίχα χωρίς γλουτένη! Τέλεια συνταγή, γρήγορη και με επιτυχία! Μοιάζουν με τα Κρητικά λυχναράκια.

Παραδοσιακά τα έφτιαχναν την Μ.Πέμπτη.

Η Παράδοση θέλει και στα άλλα νησιά του Αιγαίου να φτιάχνουν το Πάσχα οι νοικοκυρές παρόμοια γλυκά

Στην Ανάφη κάνουν τα μελιτερά με τη διαφορά ότι εκεί χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι.
Στη Μύκονο κάνουν τη μελόπιτα με τυροβολιά , μέλι και κανέλα, ένα έργο τέχνης.
Στη Σύρο από τα πολύ παλιά χρόνια που έχει περάσει απο γενιά σε γενιά, κάνουν τη γλυκιά τυρόπιτα με ντόπια συριανά τυριά.
Στην Κίμωλο κάνουν μια γλυκιά τυρόπιτα σαν της Σύρου, αλλά χωρίς φύλο.
Στην Τήνο κάνουν τα τσιμπητά, μικρά ανοιχτά πουγκιά, με ντόπιο τυρί, κανέλα και γαρίφαλο και γλυκιά τυρόπιτα .
Στη Σίφνο, κάνουν τη μελόπιτθα, με μυζήθρα και ζύμη μόνο στη βάση.

Στην Αστυπάλαια κάνουν τις λαμπρόπιτες, ζυμωμένες με φρέσκο βούτυρο και γέμιση από χλωρή και ζαφορά.
Στη Σύμη κάνουν τα παραδοσιακά τουρτάκια με τυρί.
Στην Κάλυμνο και στην Κάσο κάνουν τις τούρτες, μικρές πίτες με φρέσκια μυζήθρα

Στην Κω κάνουν τα κατημέρια, γλυκιές τυρόπιτες με σιρόπι
Στην Πάτμο κάνουν την αφράτη πατινιώτικη τυρόπιττα με γέμιση από πολλά αβγά και πατινιώτικο τυρί.

 

Δείτε εδώ συνταγή για λαμπρόψωμο χωρίς γλουτένη

 

Μελιτίνια χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Γλυκά, Πάσχα
Servings 25 μελιτίνια

Ingredients
  

Για τη ζύμη

  • 100 ml. ηλιέλαιο
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα χωρίς γλουτένη
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. χύμο πορτοκάλι
  • 1 ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 αυγό για επάλειψη

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι

Instructions
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Βάζουμε το αλεύρι, το baking powder και ζυμώνουμε καλά ώστε να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα, τους κρόκους αυγών, την κανέλα, τη ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
    Σε περίπτωση που το μείγμα μας είναι πολύ αραιό μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές φαρίνα.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
  • Με τη βοήθεια μιας κουπάτ ή με ενός πιάτου κόβουμε στρογγυλά φύλλα. Τη ζύμη που μας περισσεύει την ενώνουμε την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε σε ένα νέο φύλλο.
  • Παίρνουμε ένα στρογγυλό φύλλο και βάζουμε μια κουταλιά γέμισης αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 1-1.5 εκ.
    Όσο δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν στεγνώσει το φύλλο θα σας δυσκολέψει.
  • Με τα δάχτυλα μας κάνουμε τσιμπήματα γύρω.
  • Τα περνάμε με ένα πινέλο με αυγό.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Μπορούμε να τα σερβίρουμε με λίγο μέλι.

Video

Keyword μελιτίνια, μηζύθρα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights