31 Μάι Πολύ λεπτό φύλλο βέργας για πίτα χωρίς γλουτένη
Πολύ λεπτό φύλλο βέργας για πίτα χωρίς γλουτένη γίνεται…; Κι όμως γίνεται!!!
Λεπτό σχεδόν σαν φύλλο κρούστας, τραγανό, απίστευτα νόστιμο και χωρίς γλουτένη!
Αυτό το φύλλο αλλάζει τα πάντα γύρω από τις πίτες και τα φύλλα χωρίς γλουτένη.
Και το καλύτερο απ’ όλα ξέρετε ποιο είναι…; Ετοιμάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα!!!
Μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα ήταν ποτέ δυνατή η παρασκευή κατάλληλου, λεπτού φύλλου, χωρίς γλουτένη.
Σε τελική ανάλυση, η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής φύλου από αλεύρι σίτου βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη γλουτένη όταν πρόκειται για εξαιρετικά λεπτό φύλλο.
Και όμως το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Είναι τόσο λεπτό που μπορείτε να διαβάσετε μέσα από αυτό!! Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά απίστευτα περήφανη!
Δείτε εδώ συνταγή για Χωριάτικο φύλλο χωρίς γλουτένη για πίτες: μυστικά και Tips
Λεπτό φύλλο βέργας για πίτα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 10 γρ. psyllium husk
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη, συν επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου
- 10 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. κόμμιξανθάνης (Εάν το μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη περιέχει ήδη κόμμι ξανθάνης,τότε μειώστε την ποσότητα σε περίπου 8 g )
- 5 γρ. αλάτι
- 60 γρ. ελαιόλαδο
Instructions
Για το ζυμάρι μας
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το φλοιό psyllium και 100 g νερό. Μετά από περίπου 30-45 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι χωρίς γλουτένη, τη ζάχαρη, τη κόμμι ξανθάνης και το αλάτι.
- Ανακατεύτε τα ξηρά υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το psyllium gel.
- Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί.
- Μετά από λίγο η ζύμη θα αρχίσει να ενώνεται σε μια μπάλα.
- Μόλις συμβεί αυτό, ζυμώστε καλά. Μου αρέσει να το κάνω αυτό πιέζοντας τη ζύμη μέσα από τα δάχτυλά μου, φροντίζοντας επίσης να ξύνω κατά μήκος των πλευρών και του πυθμένα του μπολ για να αποτρέψω τυχόν κομμάτια ξηρού αλευριού.
- Τελικά, η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του μπολ.
- Η τελική ζύμη μας πρέπει να είναι λεία και ομοιογενής, χωρίς σβόλους αλεύρι. Θα είναι απαλή, ελαστικήκη και ίσως να είναι πολύ ελαφρώς κολλώδες στην αφή. Μετά από λίγα λεπτά, το μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη θα έχει απορροφήσει περισσότερη υγρασία και η ζύμη δεν θα είναι πλέον κολλώδης.
Για το άνοιγμα του φύλλου
- Αρχικά, πασπαλίστε γενναιόδωρα την επιφάνεια εργασίας σας με το αλεύρι χωρίς γλουτένη.
- Xωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια
- Πατάμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε περίπου ορθογώνιο σχήμα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το φύλλο όσο το δυνατόν πιο ορθογώνιο, αλλά μην αγχώνεστε πολύ αν δεν είναι ακριβώς ορθογώνιο - το δικό μου έχει πάντα ελαφρώς κυκλικό σχήμα για κάποιο λόγο.
- Ξεκινήστε να ανοίγετε τη ζύμη. Φροντίστε να αλευρώσετε ελαφρά και το πάνω μέρος της ζύμης, για να μην κολλήσει ο πλάστης πάνω της.
- Για να αποφύγετε το σκίσιμο και το τσαλάκωμα της ζύμης καθώς γίνεται πιο λεπτό το φύλλο μας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστά τον πλάστη!! Αντί να το κυλήσετε κατά μήκος της ζύμης προς όλες τις κατευθύνσεις, βεβαιωθείτε ότι έχετε κυλήσει απαλά τον πλάστη από τη μέση προς τον εαυτό σας. Μην το πιέζετε - αντίθετα, απλώς σύρετέ το κατά μήκος της επιφάνειας της ζύμης έτσι ώστε να κυλήσει απαλά από πάνω της. Στην πραγματικότητα, δεν απλώνετε πραγματικά τη ζύμη πιέζοντάς την προς τα κάτω, αλλά χρησιμοποιείτε τον πλάστη για να την τεντώσετε αργά.
- Εάν θέλετε να κυλήσετε ή να «τεντώσετε» τη ζύμη προς άλλη κατεύθυνση, μην προσπαθήσετε να περιστρέψετε τη ζύμη. Αντίθετα, μετακινήστε το πλάστη την επιφάνεια εργασίας και κυλήστε ξανά τον πλάστη από τη μέση προς τον εαυτό σας. Μην το απομακρύνετε ποτέ από τον εαυτό σας.
- Ανοίξτε τη ζύμη και από τις τέσσερις κατευθύνσεις σε ένα μεγαλύτερο ορθογώνιο. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτά τα βήματα ξανά και ξανά, μέχρι το πάχος του φύλλου να είναι λιγότερο από 1 χιλιοστό.
- Σε αυτό το στάδιο, μου αρέσει να κόβω τις άκρες της ζύμης για να φτιάξω ένα κατά προσέγγιση ορθογώνιο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα κόφτη πίτσας για αυτό. Προσπαθήστε να κόψετε μόνο ελάχιστη ποσότητα ζύμης.Αφαιρέστε τα υπολείμματα. Δεν πειράζει αν το φύλλο δεν είναι τέλεια ορθογώνιο.
- Η τελική ζύμη με φύλλο χωρίς γλουτένη θα πρέπει να είναι λιγότερο από 1 χιλιοστό λεπτή – ιδανικά θα ήταν σε πάχος περίπου 0,5 χιλιοστών. Σε αυτό το σημείο, το φύλλο σας θα πρέπει να έχει διαστάσεις περίπου 30x40 εκ.