04 Δεκ Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη | Gluten Free Kourampiedes traditional greek christmas cookies
Κουραμπιέδες αφράτοι που λιώνουν στο στόμα, αυτή η ένοχη απόλαυση των γιορτών!
Λευκοί, μυρωδάτοι και απολαυστικοί σηματοδοτούν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο, αφού σε πολλές περιοχές της Ελλάδος είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα,
που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές, ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές.
Μαζί με το alter ego τους, “τα μελομακάρονα”, είναι ο λόγος που τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο γλυκά, ακόμα πιο μυρωδάτα, ακόμα πιο αγαπημένα!

Αφράτοι Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη που λιώνουν στο στομα
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 800 γραμμάρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 500 γραμμάρια Βούτυρο φρέσκο αιγοπρόβιο
- 2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ χωρίς γλουτένη
- 150 γραμμάρια Αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 50 γραμμάρια Κονιάκ
- 100 γραμμάρια Ζάχαρη Άχνη
- 2 Βανίλια
- 2 Κρόκος Αυγού
- 50 ml ανθόνερο
- 1 κ.γ. ξανθάνη
- Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα
Instructions
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 βαθμούς C). Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα σε λαμαρίνα να είναι αραιά μεταξύ τους και ψήνουμε για 10′ στους 200°C βαθμούς να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και το χτυπάμε για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να ασπρίσουν και να σχηματιστεί μια αφράτη, βελούδινη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και τις βανίλιες και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώστε να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται.
- Προσθέτουμε και ενσωματώνουμε με μια μαρίζ, το κονιάκ και το ανθόνερο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την ξανθάνη.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινίζοντας το και ανακατεύουμε.Λίγο πρίν ρίξουμε και το τελευταίο αλεύρι προσθέτουμε τα αμύγδαλα.Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι.Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20′ μέχρι να σκάσουν στην επιφάνεια αλλά να παραμένουν λευκοί.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.
- Κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη στην πιατέλα που θα τοποθετήσουμε τους κουραμπιέδες.Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
Video
Notes
- Χρησιμοποιούμε εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο αιγοπρόβιο βούτυρο.
- Όσο πιο πολύ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη τόσο πιο αφράτοι γίνονται οι κουραμπιέδες.
- Μέσα στη ζύμη χρησιμοποιούμε άχνη ζάχαρη. Έτσι θα σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα μετά το χτύπημα με το βούτυρο, το οποίο είναι και το ζητούμενο.
- Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι με τη φλοίδα τους, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα. Έτσι θα δώσουν όλα τα αρώματα τους.
- Χρησιμοποιούμε μόνο κρόκους αυγών ώστε να δέσει η ζύμη χωρίς να γίνει εύθρυπτη.
- Το αλεύρι το ρίχνουμε διαδοχικά και το κοσκινίζουμε.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη, να μην σπάει και να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους
- Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Οι κουραμπιέδες πρέπει να παραμένουν άσπροι μετά το ψήσιμο.
- Όταν οι κουραμπιέδες αρχίσουν να κάνουν ρωγμές στην επιφάνεια τότε είναι τέλεια ψημένοι.
- Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πολύ καλά πάνω σε σχάρα.
- Αχνίζουμε τους κουραμπιέδες αφού έχουν κρυώσει καλά, για να μην κρυσταλλώσει η ζάχαρη.
- Κρατάμε τους κουραμπιέδες σε μπολ που κλείνει πολύ καλά, γιατί νοτίζουν εύκολα.