Κιμαδόπιτα χωρίς γλουτένη

Κιμαδόπιτα χωρίς γλουτένη

0

 

 

 

Νόστιμη, τραγανή, χορταστική και λαχταριστή σμυρναίικη κιμαδόπιτα με διαφορετικό φύλλο χωρίς γλουτένη, που μπορείτε να την απολαύσετε και σαν κυρίως πιάτο!

 

Κιμαδόπιτα χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 50 mins
Course Πίτες
Servings 12 μερίδες

Ingredients
  

Για το φύλλο (6 φύλλα)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Ξύδι
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. νερό
  • έξτρα ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • ¾ κιμάς μοσχαρίσιος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 80 γρ. χυμός ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

Instructions
 

Για τα φύλλα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το γιαούρτι, και το αυγό.
    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Η ζύμη μας να είναι ελαφρώς μαλακή και να κολλάει ελάχιστα στα χέρια
  • Διαμορφώνουμε τη ζύμη μας σε μπάλα, σκεπάζουμε για να μην ξεραθεί και αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
    Εντωμεταξύ και όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση μας.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα τηγανι ή κατσαρολάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό).
    Τα αφήνουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα
  • Προσθέτουμε τον κιμά, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό ντομάτας και αφήνουμε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του.
    Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά
  • Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Για το άνοιγμα των φύλλων

  • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια (χρησιμοποιώ καλαμποκάλευρο γιατί βοηθάει στο άνοιγμα του φύλλου), χωρίζουμε το ζυμάρι μας στη μέση και μετά κάθε μέρος το χωρίζουμε σε τρια ίσα μέρη. (για 6 φύλλα)
  • Κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλάκι.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε ελάχιστα σε μικρά πιτάκια. Τους βάζουμε αλεύρι και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
  • Όπως είναι η στοίβα με τα πιτάκια μας τα αναποδογυρίζουμε ώστε το τελευταίο να έρθει πρώτο. Έτσι θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας απο αυτό που έχει ξεκουραστεί περισσότερο.
  • Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε το πρώτο φύλλο μας με τον πλάστη.
  • Ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο από το κέντρο και τραβώντας τον πλάστη προς το μέρος μας απαλά. Έπειτα γυρίζουμε το φύλλο και κάνουμε το ίδιο και προς την άλλη πλευρά. Όσο το φύλλο μας ανοίγει και γίνεται πιο λεπτό, με τη βοήθεια του πλάστη στρέφουμε το φύλλο 90 μοίρες για να το ανοίξουμε και στις 2 άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο, από το κέντρο προς τις άκρες.
  • Προσπαθούμε να δώσουμε στο φύλλο το σχήμα του ταψιού μας (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο).
  • Το φύλλο μας για να είναι σωστό θα πρέπει να έχει πάχος 2 χιλιοστών.
  • Μην απογοητεύεστε αν δεν έχει το σωστό σχήμα ή στις άκρες είναι "κατσαρό", οφείλετε στην εν γένει έλλειψη της γλουτένης.

Για τη σύνθεση της πίτας

  • Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Συνολικά θα βάλουμε 3 φύλλα στο κάτω μέρος και 3 φύλλα στο πάνω μέρος.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο πάνω μέρος, αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε και με τα επόμενα 2 φύλλα αλείφοντας με λάδι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Video

Keyword κιμάς, πίτα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet