14 Ιούλ Φοκάτσα χωρίς γλουτένη
Η φοκάτσα είναι πατητό ψωμί, που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στο φούρνο όσο και στη σχάρα.
Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές παραλλαγές της φοκάτσα που διαφέρουν τόσο στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής όσο και στην ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων. Οι κύριοι τύποι φοκάτσα είναι η κλασική φοκάτσα, επίσης γνωστή ως Γενοβέζικη φοκάτσα, φοκάτσα με κρεμμύδια, παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα από τη Ρέκκο (με την προσθήκη τυριού), γλυκιά φοκάτσα, φοκάτσα με σταφύλια, τυπικό της Φλωρεντίας και του Πράτο, και πολλές ακόμα παραλλάγες.
Η δική μας παραλλαγή είναι φοκάτσα χωρίς γλουτένη και είναι πεντανόστιμη.

Φοκάτσα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 3½ κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. baking powder χωρίς γλουτένη
- 3 κούπες ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ξανθάνη
- 12 γρ. psyllium husk
- 1 κ.γ. ξύδι
- ½ κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Italian seasoning
- 1 κ.γ. βασιλικός ξηρός
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. δεντρολίβανο
- ½ κ.γ. δυόσμος ξηρός
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ⅓ κ.γ. πάπρικα
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- αλάτι χοντρό
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε 1 κούπα ζεστό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το φλοιό ψύλλιο και ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, τα ⅔ από το ελαιόλαδο και την ξανθάνη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το τζέλ psyllium και ζυμώνουμε με τον γάντζο. Μπορείτε να ζυμώσετε και με τα χέρια, η διαφορά είναι ότι το ζύμωμα με το μίξερ δίνει πιο απαλή ζύμη.
- Μόλις η ζύμη μας μαζευτεί στο γάντζο, είναι έτοιμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, χρειαζόμαστε αυτήν την υφή.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον ογκό της.
- Όσο φουσκώνει η ζύμη μας μπορούμε να ετοιμάσουμε το italian seasoning, είναι πολύ απλή διαδικασία. Βάζουμε όλα τα μυρωδικά μας στο μπλέντερ (όχι το αλάτι) και τα ανακατεύουμε για 3 δευτερόλεπτα.
- Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο και τοποθετόυμε την ζύμη μας. Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος περίπου 2,5 εκ.
- Αλείφουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με τα δάχτυλα μας φτιάχνουμε βαθουλώματα και βουναλάκια.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφείνουμε πάλι τη ζύμη μας να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης μας με το italian seasoning και χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.