Φοκάτσα χωρίς γλουτένη | Gluten Free Italian Focaccia

Φοκάτσα χωρίς γλουτένη | Gluten Free Italian Focaccia

0

 

Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνω πεντανόστιμη φοκάτσα χωρίς γλουτένη!

Η φοκάτσα είναι πατητό ψωμί, που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στο φούρνο όσο και στη σχάρα.

Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές παραλλαγές της φοκάτσα που διαφέρουν τόσο στη διαφορετική διαδικασία παρασκευής όσο και στην ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων. Οι κύριοι τύποι φοκάτσα είναι η κλασική φοκάτσα, επίσης γνωστή ως Γενοβέζικη φοκάτσα, φοκάτσα με κρεμμύδια, παραλλαγή της Γενοβέζικης φοκάτσα, φοκάτσα από τη Ρέκκο (με την προσθήκη τυριού), γλυκιά φοκάτσα, φοκάτσα με σταφύλια, τυπικό της Φλωρεντίας και του Πράτο, και πολλές ακόμα παραλλάγες.

Η δική μας παραλλαγή είναι φοκάτσα χωρίς γλουτένη και είναι πεντανόστιμη.

 

Δείτε εδώ συνταγή για Κρακεράκια χωρίς γλουτένη

 

Φοκάτσα χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 30 minutes
Course σνακ, ψωμι
Servings 10 μερίδες
Calories 210 kcal

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
  • 500 γρ. ζεστό νερό
  • 10 γρ. psyllium husk
  • 100 γρ. ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Italian seasoning

  • ½ κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • 10 ml. ελαιόλαδο

Instructions
 

  • Ξεκινάμε να ενεργοποιήσουμε την μαγιά μας.
    Σε ενα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 150 ml νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι.
    Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.
    Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς.
  • Για να φτιάξουμε το ζελέ ψύλλιου ανακατεύουμε το ψύλλιο με τα 100 γρ. νερό μέχρι να σχηματιστεί το ζελέ.
    Αν χρησιμοποιείτε σκόνη ψυλλίου τότε θα πρέπει να την προσθέσετε κατευθείαν στο αλεύρι σας χωρίς να το αραιώσετε με νερό, γιατί θα σβολιάσει.
    Δείτε εδώ τα ωφέλη του ψυλλίου για τον οργανισμό αλλά και την ζύμη μας.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι, το ζελέ ψυλλίου, το ξύδι, το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται κόπος για το ζύμωμα αφού η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη.
  • Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, θα δείτε ότι αμέσως θα ομαλοποιηθεί η ζύμη και θα ξεκολλήσει από τα χέρια σας.
  • Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον ογκό της.
  • Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο και τοποθετόυμε την ζύμη μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε τα χέρια μας.
    Την στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
    Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος περίπου 2,5 εκ.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά την ζύμη μας σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης μας με το δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι.
  • Με τα δάχτυλα μας φτιάχνουμε βαθουλώματα και βουναλάκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αέρα για 30 λεπτά.

Video

Notes

Αποθηκεύστε την φοκάτσα σε αεροστεγή δοχείο.
Τις επόμενες ημέρες μπορείτε να ητν ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο και είναι σαν φρέσκια.

Nutrition

Nutrition Facts
Φοκάτσα χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
210
% Daily Value*
Fat
 
4
g
6
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
0.4
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Sodium
 
81
mg
4
%
Potassium
 
1
mg
0
%
Carbohydrates
 
41
g
14
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
0.1
g
0
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
1
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
5
mg
1
%
Iron
 
0.04
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword focaccia, φοκάτσα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights