Δίπλες χωρίς γλουτένη παραδοσιακή συνταγή

Δίπλες χωρίς γλουτένη παραδοσιακή συνταγή

0

 

Οι δίπλες είναι παραδοσιακό γλυκό το οποίο συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά.

Η συνταγή που σας δίνω είναι από την γιαγιά μου όπως την έφτιαχναν στην ορεινή Aρκαδία. Όταν ήμασταν παιδιά πάντα η γιαγιά μας διάλεγε τις δίπλες από το κάτω μέρος της πιατέλας που ήταν οι πιο μελωμένες. Όλες αυτές οι γλυκές αναμνήσεις είναι αξίες ανεκτίμητες!

 

Δίπλες παραδοσιακές χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Course Γλυκά, Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Servings 20 δίπλες

Ingredients
  

  • 3 αυγά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 20 γρ. τσίπουρο
  • 2 βανίλιες
  • ¼ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σκόνη ψυλλίου Δείτε εδω γιατί χρησιμοποιούμε το ψήλιο
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. μέλι
  • 1 στικ κανέλας
  • καρύδια και κανέλα για το πασπάλισμα

Instructions
 

  • Είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσουμε τα αυγά πολύ καλά, οπότε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.
    Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Το αλάτι θα βοηθήσει να γίνει η μαρέγκα μας σφιχτή και σταθερή.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε τους κρόκους με τις βανίλιες και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ενώνουμε τους κρόκους με τα ασπράδια.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο, το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις χωρίς να ρίξουμε τον όγκο.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σκόνη ψυλλίου. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά σταδιακά.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  • Για να ανοίξουμε τις δίπλες μας θα χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουερ (νισεστέ) γιατί δεν καίγεται στο τηγάνισμα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τέσσερα μέρη, κάνουμε μπαλάκια και ξεκινάμε να τα ανοίγουμε ένα ένα σε λεπτό φύλλο.
    Στο βίντεο μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία για να ανοίξουμε λεπτό το φύλλο.
  • Κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.

Για το τηγάνισμα

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει.
  • Τηγανίζουμε μια μια τις δίπλες δίνοντας σχήμα με τη βοήθεια δυο πιρουνιών.
    Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει το χρώμα τους.
  • Κάθε δίπλα που βγάζουμε από το τηγάνι την βάζουμε σε ένα ταψάκι όρθιες για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε την κανέλα και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά χωρίς να ξανά ανακατέψουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε

Σιρόπιασμα

  • Σιροπιάζουμε κρύες τις δίπλες με ζεστό σιρόπι.
  • Περνάμε τις δίπλες από το σιρόπι αφήνοντας τες για 15-20 δευτερόλεπτα.
  • Τις τοποθετούμε στην πιατέλα μας σε στρώσεις πασπαλίζοντας με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα.

Video

Keyword δίπλες
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet

 

 



Verified by MonsterInsights