Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

0

Κουραμπιέδες Χωρίς Γλουτένη

Πεντανόστιμοι και εύκολοι κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 15 mins
Cook Time 25 mins
Course Γλυκά, Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Servings 25 Κουραμπιέδες

Ingredients
  

  • 800 γραμμάρια Αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 400 γραμμάρια Βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 114 γραμμάρια Αμύγδαλα Λευκά καβουρδισμένα
  • 50 γραμμάρια Κονιάκ
  • 140 γραμμάρια Ζάχαρη Άχνη
  • 1 Βανίλια
  • 1 Κρόκος Αυγού
  • 1 Αυγό
  • 100 γραμμάρια Γάλα
  • Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

Instructions
 

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 βαθμούς C). Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και ψήνουμε για 10′ στους 200°C βαθμούς να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες. Προσθέτουμε τον κρόκο και αφού ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται.
    Προσθέτουμε την βανίλια και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, για να μην  κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ.
    Εναλλάξ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
    Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Ψήνουμε τους κουραμπιέδες
    Τοποθέτουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 30′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν.
    Τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.
  • Tο άχνισμα των κουραμπιέδων
    Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη σε ένα μπολ.
    Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Notes

  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.
  • Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.
  • Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν. Γιατί όταν σκάνε τότε είναι σωστά ψημένοι.
  • Ραντίστε τους με ανθόνερο αν θέλετε όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να «φυλακίσετε» μόνο το άρωμα του ανθόνερου.
  • Το ότι σκάνε οι κουραμπίεδες σημαίνει ότι πέτυχες την τέλεια αφράτη υφή τους και λιώνουν στο στόμα και δεν είναι τούβλα από αλεύρι που κολλάνε στον ουρανίσκο όταν τους τρως.
Keyword κουραμπιέδες, χωρίς γλουτένη
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
4 from 1 vote