25 Απρ Φυσικό Προζύμι χωρίς γλουτένη
Λατρεύω το ψωμί που είναι φτιαγμένο με προζύμι. Έχει μοναδική γεύση και άρωμα που δεν μπορείς να ξεχάσεις. Ειδικά όταν είναι ζεστό μπορείς να το φας σκέτο , αλλά και με βούτυρο και μελί ή τυρί φέτα.
Το να φτιάξει κανείς προζύμι χωρίς γλουτένη είναι εύκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.
Παραγματικά αξίζει να το φτιάξετε!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 φλυτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη (για όλες τις χρήσεις)
¾ φλυτζανιού νερό εμφιαλωμένο χλιαρό
Διαδικασία
Η αρχή
Βάζουμε το αλεύρι (αφού το έχουμε κοσκινίσει) μαζί με το νερό σε ένα γυάλινο καθαρό δοχείο.
Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Το αποτέλεσμα είναι ένας πηχτός χυλός σαν τη ζύμη για λουκουμάδες.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Κάνουμε 3 με 4 τρύπες στην επιφάνεια της μεμβράνης, για να αναπνέει και καλύπτουμε με μια καθαρή διπλωμένη πετσέτα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 2 ημέρες σε ζεστό μέρος που δεν αλλάζει η θερμοκρασία του. (ιδανική θερμοκρασία 21°C με 23°C) .
Πρέπει να το αφήσετε να ησυχάσει χωρίς να το κουνάτε ή να το ξεσκεπάζετε.
Πρώτο τάισμα μετά από 2 ημέρες
Σε αυτό το στάδιο δεν θα δείτε και καμιά μεγάλη διαφορά, ίσως μερικές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του.
Το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε 1/2 φλ. αλεύρι και περίπου 1/3 φλ νερό (να έχετε πάντα την ίδια μεζούρα από την αρχή ως το τέλος) και το ανακατεύουμε με καθαρό κουτάλι.
Η ζύμη θα μοιάζει σαν παχύς χυλός, όπως ήταν και πριν.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην ησυχία του για 2 ακόμα ημέρες.
Δεύτερο τάισμα μετά από 2 ημέρες
Φτάσαμε στην 4η ημέρα και λογικά σήμερα θα έχει αρχίσει να ξινίζει.
Το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε 1/2 φλ. αλεύρι και περίπου 1/3 φλ νερό (να έχετε πάντα την ίδια μεζούρα από την αρχή ως το τέλος) και το ανακατεύουμε με καθαρό κουτάλι.
Στην έβδομη ημέρα θα δείτε ότι έχει φουσκώσει κι έχει έντονη και ευχάριστη μυρωδιά ωρίμανσης και ξινίλας .
Αν αργήσει να φουσκώσει, σημαίνει ότι φταίει η θερμοκρασία ή ότι έχετε ρίξει πολύ αλεύρι και αργεί να ενεργοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα ακόμα τάισμα ακριβώς με την ίδια διαδικασία.
Όταν το προζύμι μας θα έχει φουσκώσει και θα έχει φουσκαλίτσες τότε είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
Ξεχωρίζουμε την ποσότητα ανάλογα με την συνταγή μας και σε αυτό που περισσεύει προσθέτουμε αλεύρι τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Το βάζουμε σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο το αλείφουμε με λίγες σταγόνες λάδι το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ανάπιασμα
Για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξυπνώντας το.
Από το προηγούμενο βράδυ το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 με 2 ώρες να αποκτήσει θερμοκρασία δωμάτιου.
Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί και 500 γρ. χλιαρό νερό.
Τα ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας πάλι ένα χυλό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ (8-10 ώρες)
Μετά από αυτό το στάδιο μπορούμε να ζυμώσουμε το ψωμί μας σύμφωνα με τη συνταγή μας.
Τips
- Κρατάμε στην άκρη όσο χρειαζόμαστε για την συνταγή που θα φτιάξουμε σέ ένα καθαρό βάζο και το συντηρούμε στο ψυγείο.
- Μπορεί να μείνει για μήνες στο ψυγείο που και που πρέπει να το ξυπνάμε με τάισμα για να ανακτά τη δύναμη του.
- Σε ένα κιλό αλεύρι χρειαζόμαστε 200γρ. προζύμι
- Το προζύμι έχει χαλάσει όταν μυρίζει άσχημα ή όταν μουχλιάσει.
- Το αλεύρι μας πρέπει να είναι πάντα κοσκινισμένο.