Τορτίγιες (Tortillas) καλαμποκιού χωρίς γλουτένη

Τορτίγιες (Tortillas) καλαμποκιού χωρίς γλουτένη

0

Οι τορτίγιες καλαμποκιού είναι αρκετά εύκολο να γίνουν, αλλά θα χρειαστεί λίγη πρακτική εξάσκηση για να μάθετε πόσο υγρή πρέπει να είναι η ζύμη,

πώς να πιέζετε τις τορτίγιες και πόσο γρήγορα πρέπει ψηθούν.

Αν λοιπόν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε τορτίγιες καλαμποκιού, κάντε λίγη υπομονή με τη διαδικασία και

υπόσχομαι ότι πολύ γρήγορα θα γίνεται εξπέρ και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα  αξίζει τον κόπο!

Τορτίγιες (Tortillas) καλαμποκιού χωρίς γλουτένη

Παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Course ορεκτκά, Πίτες
Servings 16 τορτίγιες

Ingredients
  

  • 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού (masa harina)
  • 1 ½ -2 κούπες πολύ ζεστό νερό
  • 2 κ.γ. αλάτι

Instructions
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε ελαφρά για λίγο τη masa harina (αλεύρι καλαμποκιού) και το αλάτι  και στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά 1,5 φλιτζάνι ζεστό νερό μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ομοιόμορφη αναμεμειγμένη ζύμη. Ζυμώσετε τη ζύμη για 2-3 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη και να σχηματιστεί μπάλα. Η υφή  πρέπει να είναι ελαστική και σφιχτή. Εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε μερικές επιπλέον κουταλιές της σούπας αλεύρι. Εάν αισθάνεστε ότι είναι πολύ ξηρή και ραγίζει, προσθέστε μια επιπλέον ή δύο κουταλιές ζεστό νερό.
  • Σκεπάστε το μπολ με τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή σκουπ παγωτού φτιάξτε μια μπάλα  35-40 γραμμάρια.
  • Πιέστε απαλά τη μπάλα ζύμης με τα χέρια σας και έπειτα με τον πλάστη, μέχρι να σχηματιστεί μια επίπεδη τορτίγια 10-12 εκ.
    Σε αυτό το σημείο, προτείνω να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο υφής της τορτίγιας. Εάν ξεκολλάει εύκολα από την επιφάνεια συνεχίστε να ανοίγετε τις τορτίγιες.
    Εάν είναι κολλώδες και δεν ξεκολλάει, τότε η ζύμη σας είναι πολύ υγρή, γι' αυτό θα συνιστούσα να τη ζυμώσετε με λίγο περισσότερο αλεύρι πριν σχηματίσετε και τις υπόλοιπες μπάλες.
  • Κρατάτε τις τορτίγιες που φτιάχνετε, μια μια ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Συνεχίστε την ιδιά διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Όταν οι τορτίγιες σας είναι έτοιμες, ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το τηγάνι είναι έτοιμο, βάλτε την πρώτη τορτίγια  στο τηγάνι.
    Ψήστε την τορτίγια για περίπου 40-60 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, αναποδογυρίζοντας την μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα χαρακτηρίστηκα καφέ σημάδια.
  • Μόλις ψηθεί, μεταφέρετε την τορτίγια σε ένα μπολ τυλιγμένο σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να μην στεγνώσουν οι τορτίγιες.
  • Οι τορτίγιες θα αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο μέσα στο μπολ μας με την πετσέτα. Συνιστώ λοιπόν να χρησιμοποιήσετε πρώτα τις τορτίγιες στο κάτω μέρος της στοίβας,  θα είναι οι πιο μαλακές.
  • Σερβίρετε με τη γέμιση της αρεσκείας σας.

Notes

Keyword tortillas, καλαμπόκι, τορτίγιες
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet