Μπακαλιάρος κροκέτες χωρίς γλουτένη

Μπακαλιάρος κροκέτες χωρίς γλουτένη

0

Αυτή είναι μια παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας μου η οποία προέρχεται από την γιαγιά μου την Μικρασιάτισσα και περνά από μάνα σε κόρη.

Κάθε 25η Μαρτίου, ημέρα που γιόρταζε και η γιαγιά μου, ανυπομονούσαμε να μαζευτούμε στο οικογενειακό τραπέζι και να φάμε τον μπακαλιάρο της γιαγιάς.

Με υπομονή και πολύ αγάπη έφτιαχνε πολλές κροκέτες μιας και δεν ήμασταν και λίγοι, παιδιά, εγγόνια δισέγγονα πολλές φορές φτάναμε και τα 15 άτομα.

Σήμερα τον παραδοσιακό μπακαλιάρο μας τον φτιάχνει η μαμά μου και η θεία μου.

Αφιερώνω λοιπόν αυτήν την συνταγή στην γιαγιά την Μικρασιάτισσα που μας έμαθε να αγαπάμε τα φαγητά της πατρίδας.

Μπακαλιάρος κροκέτες χωρίς γλουτένη

Σαν λουκουμάδες

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Course κυρίως πιάτο
Servings 8 μερίδες

Ingredients
  

  • 2 φύλλα μπακαλιάρο φιλέτο ξαρμυρισμένο
  • 200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 360 ml. νερό σόδας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Λάδι για τηγάνισμα

Instructions
 

Ξεκινάμε με το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου

  • Αρχίζουμε με το να αφαιρέσουμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο τραβώντας την από το κρέας του μπακαλιάρου.
    Τον ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό, να φύγει όσο περισσότερο αλάτι γίνεται, από την επιφάνεια του.
  • Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε 2 φορές μέσα την ημέρα, για 2 ημέρες.
  • Το δοχείο με τον μπακαλιάρο το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Μόλις ο μπακαλιάρος έχει ξαρμυρίσει, παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια αφαιρούμε τυχών κόκαλα και τον ξεψαχνίζουμε.
    Τον στραγγίσουμε καλά και τον στεγνώνουμε όσο μπορούμε από την πολύ υγρασία.

 Για το κουρκούτι

  • Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τα αλεύρια μαζί με το νερό/σόδα, το μπείκιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε ένα κουρκούτι.
  • Μόλις το κουρκούτι μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τον ξεψαχνισμένο μπακαλιάρο και ανακατεύουμε
  • Βάζουμε το μπολ μας με το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
    Για να γίνει τραγανή η κροκέτα μπακαλιάρου πρέπει το μείγμα μας να είναι κρύο.

Για το τηγάνισμα

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια φριτέζα, βάζουμε μπόλικο λάδι για τηγάνισμα. Πρέπει οι κροκέτες μας να επιπλέουν.
  • Μόλις κάψει το λάδι με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα μας και την βάζουμε στο καυτό λάδι.
    Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία της φωτιάς μας , ώστε να προλάβουν οι κροκέτες μας να ψηθούν και εσωτερικά.
  • Μόλις ροδίσουν και από τις δυο πλευρές βγάζουμε τις κροκέτες μας από το τηγάνι και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια μπακαλιάρου για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Αν βάλουμε πολλά κομμάτια μαζί, πέφτει η θερμοκρασία του. Έτσι αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι, μαλακώνει το κουρκούτι και τραβάει λάδι στο εσωτερικό του.

Notes

Συνοδεύονται με την κλασική σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα.
Keyword 25 Μαρτίου, κροκέτες, μπακαλιάρος
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet