20 Ιούν Μηλόπιτα χωρίς γλουτένη
Posted at 08:24h
in Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Γλυκά, Γλυκά., Κατηγορίες Συνταγών, Πίτες, Πρωινό, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Φρούτα
Δείτε εδώ συνταγή για Κέικ αμυγδάλου χωρίς αλεύρι και χωρίς γλουτένη
Μηλόπιτα χωρίς γλουτένη
Εύκολη μηλόπιτα και πεντανόστιμη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
Για την ζύμη τάρτας
- 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 300 γρ. Βούτυρο Το βούτυρο πρέπει να είναι κομμένο σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. Αλάτι
- 2 κ.σ. Ζάχαρη
- 1 κ.γλ. Baking Powder χωρίς γλουτένη
- 1 Αυγό
- 1 Βανιλίνη
- 2 κ.σ. Γάλα
Για την Γέμιση
- 4-5 Μήλα μέτριου Μεγέθους
- 1 κούπα τσαγιού Μαρμελάδα της προτίμησης σας
- 4 κ.σ. Ζάχαρη
- 2 κ.γ. Κανέλα
Instructions
Ξεκινάμε με την ζύμη
- Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και με τα χέρια μας δημιουργούμε μια λακκούβα. Βάζουμε μέσα το βούτυρο τη ζάχαρη και το αυγό.Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό.Αφού σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη.Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη.
- Παγωμένη όπως είναι η ζύμη, ανοίγουμε το ένα μέρος σε φύλλο µε χοντρό πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το πάχος της ζύμης δεν πρέπει να είναι περίπου τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα. 'Οσο δουλεύουμε με το ένα φύλλο κρατάμε το δεύτερό μέρος της ζύμης στο ψυγείο.
Σύνθεση - Γέμιση
- Καθαρίζουμε τα μήλα από την φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Αλείφουμε τη βάση της τάρτας με την μαρμελάδα και στρώνουμε διαδοχικά τα μήλα σε στρώσεις που καλύπτουν όλη τη βάση της τάρτας.
- Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ή με κουπάτ του δίνουμε το σχέδιο που επιθυμούμε.
- Σκεπάζουμε την μηλόπιτα με το δεύτερο φύλλο και κόβουμε απαλά το περίσσευμα της ζύμης.
- Ψήνουμε την μηλόπιτα μας στους 180°C για 45' με 1 ώρα στον αέρα
Notes
- Για την μαρμελάδα ταιριάζει τέλεια η μαρμελάδα μήλου, βερίκοκου ή μαρμελάδα κυδώνι.
- Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.
-
Αν θέλουμε η τάρτα να είναι αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο δεν πρέπει να ζυμώσουμε και να δουλέψουμε πολύ την ζύμη βουτύρου.
- Η ζύμη μας εξαιτίας της έλλειψης γλουτένης γίνεται τριφτή αλλά ιδιαίτερα νόστιμη και μυρωδάτη.
- Αν θέλετε να δώσετε επιπλέον χρώμα στη μηλόπιτα σας μπορείτε να την αλείψετε με αυγό.
- Μπορείτε να συνοδεύσετε την μηλόπιτα με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Σε αυτήν την περίπτωση ταιριάζει τέλεια η μηλόπιτα να είναι ζεστή.
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr